Hätälä hakee laajennuslupaa tiloilleen

Uutinen 03.06.2015

Hätälä hakee laajennuslupaa tiloilleen

Hätälä Oy on toiminut Kaakkurin Lapinrauniontiellä vuodesta 1971 asti. Voimakkaasti kasvava, vuonna 1938 perustettu perheyritys haluaa edelleen pysyä tutuilla kulmilla ja luoda lisää työpaikkoja alueelle.

Hätälä Oy:lle viimeiset 10 vuotta ovat olleet vauhdikkaan kasvun aikaa. Liikevaihto on noussut reilusta 10 miljoonasta eurosta 77,5 miljoonaan, ja yrityksessä käsitellään kalaa noin 14 miljoonaa kiloa vuodessa. Suunnitelmia toiminnan laajentamisesta riittää myös tulevaisuudessa, ulkomaita myöten.

Uusia hankkeita kuitenkin hidastaa se, että vuonna 2005 valmistuneet Kaakkurin tehtaan tilat alkavat olla liian ahtaat. Siksi Hätälä käy parhaillaan Oulun kaupungin kanssa keskustelua asemakaavamuutoksesta, joka mahdollistaisi lisätilan rakentamisen nykyisen tehtaan yhteyteen.

Ympäristövaikutukset minimiin

Hätälän rakennussuunnitelmissa on mm. uusi paistolinja ja konefileointilinjasto sekä uudet tilat kalan käsittelylle, pakkaukselle ja varastoinnille.

– Laajennusten yhtenä tärkeänä tavoitteena on se, että kaikki ympäristövaikutukset saadaan minimoitua. Lisätilan myötä kaikki jätteiden käsittely tapahtuisi sisätiloissa. Tarkoitus on myös uudistaa tehtaan jätevesien käsittelyä, jotta viemäriin johdettava vesi on mahdollisimman puhdasta, kertoo Hätälä Oy:n toimitusjohtaja Riku Isohätälä.

Suunnitelmaan sisältyy myös tehdasalueen aitaaminen, joka lisää yleistä turvallisuutta. Tehtaan eteläpuolelle Hätälä aikoo rakentaa erillisen rakennuksen varasto- ja huoltotoiminnoille, minkä ansiosta piha-alueet pysyvät siisteinä ja puhtaina.

Työpaikkoja pitkäjänteisellä toiminnalla

Hätälä hakee kaavamuutoksella 36 000 neliön lisärakennusoikeutta, ja uudet rakennukset on tarkoitus rakentaa vaiheittain. Maatöiden jälkeen varsinaisten rakennustöiden ensimmäinen vaihe alkaisi 2016.

– Haluamme toimia kestävästi ja pitkäjänteisesti, ja sillä mielin myös laajennusta on suunniteltu. Emme tavoittele pelkkää kasvua kasvun vuoksi, vaan kasvu mahdollistaa myös uusien työpaikkojen luomisen Kaakkurin ja Oulun alueelle. Varsinaisen Hätälän väen lisäksi työllistämme yli 200 kotimaista kalastajaa, ja tietysti tulevilla rakennustöilläkin olisi työllistävä vaikutus, Riku Isohätälä sanoo.

Hätälässä työskentelee sesonkiaikoina 300 työntekijää ja vakituisesti noin 150 työntekijää, joista lähes puolet on alle 24-vuotiaita. Vielä isommalle joukolle Kaakkurin ja Oulun nuoria Hätälä on tuttu paikka kesätöiden tai työharjoittelun kautta. Harjoittelijana uransa aloitti myös Matti Isohätälä, jonka ensimmäinen työtehtävä oli rullata silakkafileitä. Tätä nykyä Matti vastaa mm. Hätälän ulkomaan ostoista ja jatkaa perheyrityksessä isänsä Rikun työtä.

Se työ palkittiin vastikään EY:n arvostetulla kansainvälisellä Family Business Award of Excellence -perheyrittäjäpalkinnolla. Riku Isohätälä sanoo, että palkinto tuli koko Hätälän väelle.
– Yhdessähän me täällä näitä töitä tehdään!

Suosittele