Tutkimus: kalalla on vankka asema suomalaisten ruokapöydissä

Uutinen 07.06.2017

Tutkimus: kalalla on vankka asema suomalaisten ruokapöydissä

Pro Kalan teettämän tuoreen kuluttajatutkimuksen mukaan suomalaisten tahtotila kalansyöntiin on korkealla - kolme neljästä haluaisi syödä kalaa nykyistä enemmän. Kalaa ostettaessa ostopäätökseen vaikuttaa erityisesti laatu, tuoreus ja hinta. Tutkimuksesta käy myös ilmi, että kalaa syödään alle suositusten.

Toukokuussa tehdyn tutkimuksen mukaan kalalla on vahva rooli suomalaisessa ruokapöydässä. Suomalaisista 95 prosenttia syö kalaa ja 90 prosentin mielestä kala kuuluu suomalaiseen ruokapöytään.

Yleisesti ottaen suomalaisten keskuudessa tahtotila kalansyöntiin on korkealla, jopa 75 prosenttia suomalaisista haluaa syödä kalaa nykyistä enemmän.

- On hienoa, että suomalaiset haluavat syödä kalaa nykyistä enemmän. On myös pohdinnan arvoinen asia, mitä pitäisi tehdä, jotta tuo tahtotila toteutuu. Kalatuotteiden valikoimaa ja saatavuutta tulee edelleen kehittää, jotta kalan ostaminen on helppoa ja valikoimista löytyy jokaiseen makuun sopivia tuotteita, sanoo Pro Kalan toiminnanjohtaja Katriina Partanen.

Paitsi että kalaruoka käsitetään osana suomalaista ruokakulttuuria, myös kalastus toimialana koetaan merkittäväksi Suomelle. Jopa 90 prosenttia suomalaisista pitää tärkeänä sitä, että Suomessa on elinvoimainen kalatoimiala. Ammattimaisen kalastuksen positiivisista vaikutuksista Itämeren tilaan on tietoinen vain 50 prosenttia suomalaisista.

Tiedot ilmenevät Pro Kalan teettämästä tutkimuksesta, johon vastasi 1000 yli 18-vuotiasta suomalaista toukokuussa 2017. Tutkimuksen tavoitteena oli selvittää kalan syöntiin, ostamiseen ja kalatoimialaan liittyviä käytäntöjä ja mielipiteitä. Aineiston keräsi tutkimusyritys Consumer Compass.

Kalaa syödään alle suositusten

Kala on perinteisesti ollut tuote, joka ostetaan palvelutiskiltä. Suomalaisista vajaa puolet ostaakin kalansa kalatiskiltä aina, kun se on mahdollista. Kuluttajapakattujen kalatuotteiden suosio on kuitenkin hienoisessa kasvussa ja lähes 40 prosentille vastaajista kumpikin myyntitapa on yhtä mieluisa. Ostopäätöksen syntymisen yhteydessä kalan laatu ja tuoreus ovat merkittäviä tekijöitä, mutta erityisesti lohikaloja hankittaessa valintaa ohjaa hinta. Vastaajista 70 prosenttia ostaa useimmiten tarjouksessa olevaa lohta tai kirjolohta.

Pro Kalan teettämästä tutkimuksesta selviää myös, että vain 30 prosenttia suomalaisista syö kalaa suositusten mukaisesti, vähintään kaksi kertaa viikossa. Vastaajista 33 prosenttia ilmoitti syövänsä kalaa ainoastaan kerran viikossa, 38 prosenttia tätäkin harvemmin ja kuusi prosenttia ei syö kalaa lainkaan.

- Kalaa syödään yllättävän vähän siihen nähden, että suositus syödä kalaa vähintään kaksi kertaa viikossa tiedetään yleensä hyvin. Tämä ehkä selittää suomalaisten halua syödä kalaa nykyistä useammin. Kahden viikoittaisen kala-aterian periaatetta ei missään nimessä kannata unohtaa, sillä terveyden kannalta se on tärkeää, kertoo Partanen.

Lisätietoja:
Katriina Partanen, toiminnanjohtaja, Pro Kala, puh. 0400 827 277, katriina.partanen@prokala.fi.

Pro Kala ry on yleishyödyllinen yhdistys, jonka jäsenistö edustaa koko kalaelintarvikkeen ketjua. Pro Kalan jäsenistössä ovat edustettuina ammattikalastajat, kalanviljelijät, kalanjalostajat ja -kauppiaat sekä elinkeinokalatalouden järjestöt. Pro Kala ry:n tavoitteena on kestävästi tuotettujen kalatuotteiden markkina-aseman ja arvon parantaminen sekä kuluttajien ja eri sidosryhmien tietämyksen lisääminen kalan ja kalatuotteiden merkityksestä ja käyttötavoista.

Hätälän golfkisassa hyvä tunnelma ja kovia tuloksia

Uutinen 24.05.2017

Hätälän golfkisassa hyvä tunnelma ja kovia tuloksia

Hätälän perinteinen golf-kutsukilpailu pelattiin Tawast Golfissa Hämeenlinnassa keskiviikkona 17.5.2017. Hätälän yhteistyökumppaneille ja asiakkaille järjestetty kilpailu pelattiin pilvisessä, mutta lämpimässä keväisessä säässä.

Yli kolmekymmentä pelaajaa ympäri Suomen osallistui kilpailuun, joka pelattiin henkilökohtaisena PB-kisana. Erikoiskilpailuita olivat pisin drive väylällä viisi, jonka voitti Citymarket Myyrmäen kaupasta Tomi Rantio noin 280 metrin lyönnillä. Lähimmäksi lippua kisa pelattiin väylällä yhdeksän, ja sen voitti Hätälän golf "pro" Juho Oksanen tuloksella 5,375 m. Henkilökuntaa ei palkittu, joten voiton vei toiseksi tullut Antti-Jussi Kivi, Citymarket-kauppias Hämeenlinnasta, tuloksella 7,022 m.

Henkilökohtaisessa PB-kilpailussa palkittiin kolme parasta tulosta. Voittajaksi nousi 38 pisteellä Citymarket Hämeenlinnan kauppias Antti-Jussi Kivi. Voittaja kiitteli samassa ryhmässä pelanneita kavereita ja yllättyi itsekin tuloksesta, koska kierros oli vuoden ensimmäinen. Kivi myös kiitti Hätälää hyvin järjestetystä kilpailusta ja yhteistyöstä.

Muut palkinnot menivät Varsinais-Suomeen. Toiseksi kilpailussa tuli Supermarket Hirvensalon kauppias Juha Kalliala tuloksella 36 pistettä ja kolmanneksi Supermarket Säkylän kauppias Satu Tainio 35 pisteellä.

Hätälän väki harrastaa: sählyjoukkue Pallokalat ui kärjen tuntumaan Helsingin-turnauksessa

Uutinen 15.05.2017

Hätälän väki harrastaa: sählyjoukkue Pallokalat ui kärjen tuntumaan Helsingin-turnauksessa

Kala pelaa parhaiten lautasella, mutta kalaa työkseen käsittelevä Hätälän väki pelaa loistavasti yhteen myös sählykentillä. Hätälän SBT Pallokalat osallistui 6.-7.5.2017 Helsingissä pelattuun SBT Dexal Cup - turnaukseen ja taisteli joukkueensa sijalle 4/32. Tämä on hieno saavutus ensimmäistä kauttaan pelaavalle työporukalle erittäin kovatasoisessa sarjassa. Hätälä osallistui turnaukseen kahdella joukkueella, joista toinen pelasi Harraste- ja toinen Hupi-sarjassa.

Hätälän henkilökunnan viikottaiset sählyvuorot aloitettiin syksyllä 2016. Sählyjoukkue on avoin kaikille Hätälän työntekijöille. Pelaajia joukkueessa onkin useilta eri Hätälän osastoilta, kuten savustus, fileointi, eines, lähettämö ja pakkaamo. 

Joukkueenjohtajana ja kapteenina toimiva Tuomas Päkkilä työskentelee Hätälässä lähettämön tiiminvetäjänä. Lähettämöstä lähtee valmiita tuotteita maailmalle 15 miljoonaa kiloa vuodessa, joten työ on fyysisesti hyvin raskasta. Lisäksi työskentely hektisellä kala-alalla vaatii hyvää paineensietokykyä. Tuomas Päkkila kokee sählyn tarjoavan mukavaa vastapainoa työlle. Yhteiset pelivuorot myös lisäävät yhteenkuuluvuuden tunnetta, koska arkisin toisen osaston työntekijöitä ei paljoa näe.

Dexal Cup oli Hätälän sählyjoukkueen ensimmäinen yhteinen kisatapahtuma. Yhteishenki oli korkealla matkan alusta asti, ja jokainen pelaaja tiesi olevavansa tärkeä osa Hätälän väkeä. Vastassa oli kovia vastustajia: monta vuotta yhdessä pelanneita ja divaritason pelaajia joukkueissa.

Heti ensimmäisessä ottelussa Hätälän Pallokalat kaatoi edellisvuoden finalistin. Voiton antama buusti kannusti jatkamaan eteenpäin täydellä teholla ja huikean hyvällä joukkuehengellä. Energisesti esiintynyt Pallokalat taistelikin tiensä seitsemän matsin kautta pronssiotteluun asti. Värikkäiden vaiheiden jälkeen mitali hävittiin lopulta yhdellä maalilla.

Hätälän SBT Pallokalojen jatkosuunnitelmat ovat selkeät: pelien pelaamista jatketaan entistäkin suuremmalla innolla ja haussa on sopiva sarja seuraavaa kautta varten. Vuoden 2018 Dexal cupista ei lähdetä hakemaan nyt näpeista karannutta pronssia, vaan tavoitteena on palata Hätälään kultainen pysti kainalossa.