Lipeäkala pitänyt pintansa joulunajan herkkuna

Uutinen 08.11.2017

Lipeäkala pitänyt pintansa joulunajan herkkuna

Hätälä Oy valmistaa tänäkin vuonna lipeäkalaa 250 000 kiloa

Lipeäkala on Suomessa perinteinen joulunajan herkku. Toki muuallakin sitä syödään, muun muassa Norjassa, Ruotsissa ja jopa Yhdysvalloissa etenkin Minnesotan osavaltiossa. Lipeäkala on Suomessa pitänyt varsin hyvin pintansa viimeisten vuosien aikana, mutta menneiden aikojen suosiota se ei sentään ole tavoittanut.

Vain harva tekee enää lipeäkalansa alusta alkaen itse, sillä sen valmistus vaatii vaivaa ja osaamista. Valtaosan kuluttajien nauttimasta lipeäkalasta valmistaa oululainen Hätälä Oy. Suomen suurin kalayhtiö on myös maamme suurin lipeäkalan valmistaja.

"Lipeäkala on kuulunut meidän valikoimiimme jo 1950-luvulta lähtien", kertoo Hätälän toimitusjohtaja Riku Isohätälä.

Hätälä tekee tätä nykyä lipeäkalaa vuosittain noin 250 000 kiloa. Toimitusjohtaja Isohätälä kuvailee lipeäkalaa edelleen merkittäväksi sesonkituotteeksi pyhäinpäivän ja uudenvuoden välisenä aikana. Sen tuotanto tapahtuu Hätälän Himangan-tuotantolaitoksella.

Lipeäkalan valmistus Himangalla alkaa lokakuussa ja loppuu joulun tienoilla. Varsin monimutkainen prosessi kestää kolmisen viikkoa – hieman raaka-aineena käytettävän kalan koosta riippuen.

Isohätälän mukaan Hätälä on valmistanut lipeäkalansa jo 1980-luvulta alkaen molvasta. Turskan sukuinen molva saapuu jalostettavaksi kuivattuna Norjasta, 20-30 kiloa painavina paaleina.

"Meille tuleva molva pyydystetään laajalta niin sanotulta FAO 27 -alueelta Koillis-Atlantilta. Valtaosa kalasta on tänä vuonna MRC-sertifioitua, ensi vuonna jo kaikki", hän toteaa.

Riku Isohätälä kiittelee lipeäkalan olevan paitsi herkullista myös terveellistä. Siinä ei ole rasvaa, mutta paljon proteiinia. Hätälän lipeäkala on kypsennystä vaille valmista. Kuluttajille suunniteltujen helppojen reseptien avulla yhtiö pyrkii edistämään lipeäkalan käyttöä ja madaltamaan kynnystä sen kokeilemiseen.

Lisätiedot

Hätälä Oy
Toimitusjohtaja Riku Isohätälä
Puh: 044-5626094

Neljän pohjoissuomalaisen ruokatalon Pohjoispohjalainen Juhlamenu juhlistaa 100-vuotiasta Suomea

Uutinen 02.11.2017

Neljän pohjoissuomalaisen ruokatalon Pohjoispohjalainen Juhlamenu juhlistaa 100-vuotiasta Suomea

Neljä pohjoispohjalaista elintarvikeyritystä juhlistavat 100-vuotiasta Suomea pohjoispohjalaisella menukokonaisuudella, joka koostuu kunkin ruokatalon tuotteista. Kalaliike Hätälän, Leipomo-konditoria Pulla-Pirtin, elintarvikkeiden valmistajan Kasvishovin sekä Viskaalin tilan, teurastamon ja lihanjalostamon yhteiseen menuun kuuluu kalaa, karjalanpaistia, majoneesiherkkua, ruisleipää, ohrarieskaa ja marjoja.

Kaikkien neljän yrityksen ammattilaisten yhdessä suunnittelemaan menuun on valittu pohjoispohjalaisen ruokaperinteen mukaisia makuja. Mukana ovat tietysti rieska ja lohi, Suomen kansallisruuaksi valittu ruisleipä sekä kansallisruokakilpailun kärkijoukoissa ollut karjalanpaistikin.

”Haluamme paitsi juhlistaa kotimaamme syntymäpäivää, myös tarjota alueemme ihmisille vaivattoman tavan hankkia ainekset ja valmistaa pohjoispohjalainen juhlamenu. Sitä voi tarjota esimerkiksi juhlapöydässä esimerkiksi itsenäisyyspäivänä, ulkomaisille vieraille tai ihan arki-iltanakin. Tärkeintä on istua rauhassa yhdessä pöytään ja nauttia”, Viskaalin yrittäjä Tuula Kukkola-Räinä sanoo.

”Samalla muistutamme alueemme ihmisille, kuinka monipuolisia elintarvikeyrityksiä alueellamme toimii. Me neljä yritystä yhdessä työllistämme yhteensä yli 400 henkilöä ja kun raaka-aineetkin tulevat pääosin lähialueelta, olemme aidosti pohjoispohjalaisia yrityksiä”.

Pohjoispohjalaisen Juhlamenun resepteihin voi tutustua kunkin yrityksen www-sivuilla. Menun aineksia myyvät alueen lähikaupat. Hätälän, Pulla-Pirtin, Kasvishovin ja Viskaalin konsulentit myös maistattavat tuotteita marraskuun aikana alueen ruokakaupoissa.

Juhlamenun alkuruokana olevan Lohirieskarullan reseptin löydät Hätälän resepteistä.

Koko pohjoispohjalaisen juhlamenun löydät Kasvishovin sivuilta.

Hätälä hakee tuotekehittäjää

Uutinen 13.09.2017

Hätälä hakee tuotekehittäjää

Hätälä Oy on Suomen suurin kalanjalostusyritys. Yrityksen liikevaihto viimeisen tilivuoden aikana oli noin 80 miljoonaa euroa.

Hätälän maukkaita tuotteita edelleen kehittämään etsimme nyt Ouluun

Tuotekehittäjää

Valittavan henkilön tehtävänä on mm:

 • uusien ja olemassa olevien tuotteiden kehittäminen vastaamaan tämän päivän asiakkaiden tarpeita hyödyntäen yrityksen modernia tuotantoteknologiaa
 • tuotteiden laaduntarkkailun ja laboratoriotestausten järjestäminen
 • tuotteen perustamisen jälkeisten tuotetietojen kirjaaminen, tuotereseptien ja tuotteen valmistusohjeiden ylläpidosta vastaaminen
 • aktiivinen toiminta tuotekehitysryhmässä
 • hyvä yhteistyö yrityksen eri osastojen kanssa
 • yhteistyö pakkausmateriaalien ja mausteiden toimittajien kanssa
 • ottaa HACCP-tiimin jäsenenä osaa auditointeihin ja BRC-järjestelmän asiakokonaisuuksiin

Saat:

 • työpaikan joka tunnetaan kalasta tehtyjen elintarvikkeiden korkeasta laadusta ja hyvästä mausta
 • työpaikan yrityksessä jossa on käytössä alan modernein tuotantoteknologia
 • työpaikan yrityksessä jonka tuotteet on sertifioitu BRC-laatu- ja tuoteturvallisuussertifikaatin mukaisesti
 • dynaamisen, nuorekkaan ja ihmisläheisen ilmapiirin
 • uuden tehtävän jossa toimit osana osaavaa tuotekehityksen tiimiä
 • työpaikan jossa on vahva kokemus kalasta monipuolisena raaka-aineena
 • hyvän perehdytyksen

Edellytämme:

 • tehtävään soveltuvaa koulutus ja/ tai osaaminen sekä kokemus, esim. kokki, elintarviketeollisuus- tai HoReCa-tausta
 • hyvät taidot Microsoft Office -ohjelmien käyttämisessä

Eduksi luemme:

 • tietämyksen elintarvikelainsäädännöstä ja elintarvikekemiasta
 • englannin, ruotsin ja saksan kielen osaamisen
 • kokemus tuotannonohjausjärjestelmän käytöstä

Menestyt tässä tehtävässä jos:

 • olet taitava neuvottelija
 • olet oma-aloitteinen toiminnan ihminen
 • nautit asioiden kehittämisestä ja niiden viemisestä maaliin
 • pidät aktiivisesta ja muuttuvasta työskentelystä
 • osaat työskennellä ryhmässä ja itsenäisesti
 • olet vastuuntuntoinen ja luotettava

Jos koet olevasi etsimämme henkilö, lähetä hakemuksesi mahdollisimman pian tai viimeistään 2.10.2017 osoitteeseen www.solidea.fi/rekry

Lisätietoja: Tuula Mikkola, Solidea Oy, p. 040 546 9123, tuula.mikkola@solidea.fi

Paikka voidaan täyttää ennen hakuajan päättymistä sopivan henkilön löydyttyä.

Hätälä Oy valmistaa ja markkinoi laadukkaita kalatuotteita. Suomen suurimman kalanjalostusyrityksen päätoimipaikka on Oulussa. Kaakkurissa toimivien tilojen merkittävä laajennus on suunnitteilla v. 2018-2019, samalla tapahtuu laitekannan jatkuvaa kehitystä. Yhtiön palveluksessa on vakituisesti noin 185 ihmistä, sesonkiaikoina jopa 300. Yritys tarjoaa työtä myös yli 400 suomalaiselle kalastajalle. Yrityksen liikevaihto viimeisen tilivuoden aikana oli 79,6 miljoonaa euroa. Kuluvan tilikauden liikevaihto on budjetoitu 83 miljoonaan euroon ja vuoden 2020 tilivaihto 103 miljoonaan euroon. Oulussa toimivalla tehtaalla käsitellään noin 15 miljoonaa kiloa kalaa vuodessa. Hätälä Oy:n kaikki tuotteet valmistetaan Suomessa kalasta, joka on vastuullisesti kasvatettu ja pyydetty.