Hätälä laajentaa kalatehdastaan suurinvestoinnilla

Uutinen 22.01.2018

Hätälä laajentaa kalatehdastaan suurinvestoinnilla

Alansa suurimmaksi kasvanut perheyhtiö juhlii 80-vuotista taivaltaan

Kalayhtiö Hätälä Oy täyttää alkaneen vuoden aikana 80 vuotta. Juhlavuotenaan Hätälä investoi vahvasti ja kasvattaa huomattavasti vientiään Euroopan markkinoille.

Yhtiön taival alkoi kalakaupasta Oulun torilla vuonna 1938. Vuosikymmenten aikana Hätälä on kasvanut Suomen suurimmaksi kalanjalostusyritykseksi, jonka liikevaihto maaliskuun lopussa päättyvänä tilivuonna nousee ennusteiden mukaan noin 110 miljoonaan euroon. 

Hätälän kasvutavoitteet tuleville vuosille ovat korkealla. Yhtiö ennakoi liikevaihtonsa kiipeävän jopa 160 miljoonaan euroon vuonna 2020.
Kasvu vaatii investointeja

Toimitusjohtaja Riku Isohätälän mukaan liikevaihdon merkittävä kasvattaminen vaatii yhtiöltä suuria investointeja. Hätälä ryhtyykin toteuttamaan isoa investointiohjelmaa laajentaakseen Oulun Kaakkurissa sijaitsevaa kalatehdastaan.

”Investoinnin suunnittelu on parhaillaan käynnissä. Varsinaiset rakennustyöt alkavat näillä näkymin jo nyt maaliskuussa. Tehtaan laajennus toteutetaan vaiheittain. Kokonaan valmiina laajennuksen pinta-ala on noin 15 000 neliömetriä”, hän selvittää.

Investointiohjelma yltää vuoteen 2025 asti. Sen kustannusarvio on kokonaisuudessaan noin 30 miljoonaa euroa. Ohjelman ensimmäinen vaihe kestää vuoteen 2020 ja sisältää 17-26 miljoonan euron investoinnit.

Toimitusjohtaja Isohätälä kertoo Hätälän hankkivan investoinneilla tuotantoonsa lisää kylmäsavu- ja lämminsavukapasiteettia, ainakin kolme uutta fileointilinjaa kirjolohelle ja vaalealle kalalle sekä uusia kypsennyslinjoja monenlaisille kalatuotteille. Uusien tuotantotilojen lisäksi tehtaalle rakennetaan lisää varastotilaa.

”Tarkoituksemme on kasvaa vahvasti niin kotimaassa kuin vientimarkkinoillakin. Nykyinen tuotantokapasiteettimme on kuitenkin täysin käytössä. Siksi investoinnit ovat välttämättömiä”, hän sanoo.

Lisää vientiä

Viime aikoina Hätälä on panostanut vahvasti vientinsä lisäämiseen. Se on mukana muun muassa Food from Finland -ohjelmassa. Yhtiön tavoitteena on kerätä vuonna 2020 vientimarkkinoilta jo noin 20 miljoonaa euroa. Syksyn aikana Hätälä on aloittanut säännölliset toimitukset Ranskaan, Sveitsiin ja Itävaltaan. Sen asiakkaita näissä maissa ovat johtavat kauppaketjut.

Lisäksi Hätälä selvittelee monien muiden maiden tarjoamia mahdollisuuksia. Jatkuvia toimituksia yhtiö on tehnyt muun muassa Ruotsiin ja Tanskaan, yksittäisiä myös Saksaan.

Oululaisyhtiö toimittaa Eurooppaan tuotteita niin kauppaketjujen omilla private label -merkeillä kuin Hätälän brändillä. 

”Kärkituote on loimulohi, mutta merkittäviä määriä viemme myös erilaisia lämmin- ja kylmäsavustettuja sekä siivutettuja tuotteita”, kertoo toimitusjohtaja Isohätälä.

Aito perheyhtiö

Hätälä on aito suomalainen perheyhtiö. Sen tarina alkoi vuonna 1938, kun Juho Isohätälä ryhtyi myymään Oulun torilla kaloja ja omenoita. Apuna Juholla oli vaimonsa Vendla ja myöhemmin myös pariskunnan poika Olli. Tämän poika Riku on tätä nykyä Hätälän toimitusjohtaja; varatoimitusjohtajana puolestaan toimii Rikun poika Matti – kalakauppias jo neljännessä polvessa.

Riku Isohätälän mielestä pitkä historia on yhtiölle suuri vahvuus. ”Sen myötä meille on kertynyt paljon hiljaista tietoa ja monenlaisia valmiuksia, joita ei välttämättä tule edes ajatelleeksi”, hän korostaa.

Toimitusjohtaja Isohätälä kiittelee myös Hätälässä vallitsevaa ilmapiiriä. Perheyhtiössä on tekemisen meininki ja yhtiön koko väellä on kova halu mennä eteenpäin.

Varsinainen syntymäpäivä Hätälällä on tammikuun 18. päivänä. Merkkivuottaan yhtiö juhlii päivää myöhemmin.

Lisätiedot
Hätälä Oy
Toimitusjohtaja Riku Isohätälä
Puh: 0400-586701


Hätälä Oy valmistaa ja markkinoi laadukkaita kalatuotteita. Yhtiön päätoimipaikka on Oulussa. Sen myyntikonttorit toimivat Oulussa, Seinäjoella ja Hämeenlinnassa. Hätälän palveluksessa on vakituisesti noin 185 ihmistä; sesonkiaikoina jopa 300. Lisäksi yhtiö tarjoaa työtä yli 400 suomalaiselle kalastajalle. Hätälän liikevaihto viimeisen tilivuoden aikana oli 89 miljoonaa euroa. Sen tehtaalla käsitellään vuodessa noin 15 miljoonaa kiloa kalaa. Yhtiö valmistaa kaikki tuotteensa Suomessa – kalasta joka on vastuullisesti kasvatettu ja pyydetty.

Hätälän vienti Eurooppaan päässyt hyvään vauhtiin

Uutinen 21.12.2017

Hätälän vienti Eurooppaan päässyt hyvään vauhtiin

Yhtiön tuotteita nyt kauppojen hyllyillä Ranskassa, Sveitsissä ja Itävallassa

Hätälä Oy on saanut kalatuotteidensa viennin Keski-Eurooppaan hyvään vauhtiin. Tämän syksyn aikana yhtiö on aloittanut säännölliset toimitukset Ranskaan, Sveitsiin ja Itävaltaan. Lisäksi Hätälä selvittelee monien muiden maiden tarjoamia mahdollisuuksia. Jatkuvia toimituksia yhtiö on tehnyt muun muassa Ruotsiin ja Tanskaan, yksittäisiä myös Saksaan.

Vientipäällikkö Juha Pahtamaa Hätälästä luonnehtii viennin avautumista Skandinavian ohella nyt myös Keski-Eurooppaan yhtiön kannalta erittäin merkittäväksi. Hänen mukaansa se osoittaa, että Hätälän vientinsä kasvulle asettamat tavoitteet on täysin mahdollista saavuttaa.

”Päämäärämme on, että vienti muodostaa vuonna 2020 noin 20 prosenttia liikevaihdostamme. Käytännössä tämä tarkoittaa, että vientimarkkinoilta pitäisi kertyä tuolloin reilut 20 miljoonaa euroa”, linjaa Pahtamaa.

Hätälä on viime aikoina panostanut vahvasti vientinsä lisäämiseen. Yhtiö on mukana muun muassa Food from Finland -ohjelmassa. Hätälän tämänhetkiset asiakkaat Keski-Euroopassa ovat Ranskan, Sveitsin ja Itävallan johtavia kauppaketjuja. Oululaisyhtiö toimittaa niille tuotteita niin ketjujen omilla private label -merkeillä kuin Hätälän brändillä.

Kärkituote on loimulohi, mutta merkittäviä määriä yhtiö vie myös erilaisia lämmin- ja kylmäsavustettuja sekä siivutettuja tuotteita.

”Loimulohta pidetään Keski-Euroopassa eksoottisena ja harvinaisena herkkuna. Sitä ei kovin paljon ole tarjolla. Ja Suomesta tulevalla kalalla on kansainvälisesti erittäin hyvä maine”, selvittää Pahtamaa.

Etenkin Ranskassa Hätälä on ollut näkyvästi esillä loppusyksyn aikana. Sikäläinen suuri kauppaketju on Juha Pahtamaan mukaan panostanut vahvasti oululaisyhtiön tuotteiden lanseeraukseen.

”Pystymme erottumaan Keski-Euroopassa korkealla laadullamme ja tarjoamaan todella herkullisia tuotteita, jotka on valmistettu ja pakattu nykyaikaisella tekniikalla”, hän huomauttaa.

Vientipäällikkö Pahtamaan mukaan iso merkitys vientimarkkinoiden avautumiselle on myös ollut tuotenäytteillä, joiden avulla yhtiö on vakuuttanut isojen kauppaketjujen ostajat. Suurta apua on lisäksi ollut siitä, että Hätälä saavutti viime keväänä arvostetun BRC-laatusertifikaatin korkeimman AA-tason.

Lisätiedot:

Juha Pahtamaa
Hätälä Oy, Vientipäällikkö
Puh: 044 5626 202

Hätälä valmistaa ja markkinoi laadukkaita kalatuotteita. Yhtiön päätoimipaikka on Oulussa. Sen myyntikonttorit toimivat Oulussa, Seinäjoella ja Hämeenlinnassa. Hätälän palveluksessa on vakituisesti noin 185 ihmistä; sesonkiaikoina jopa 300. Lisäksi yhtiö tarjoaa työtä yli 400 suomalaiselle kalastajalle. Hätälän liikevaihto viimeisen tilivuoden aikana oli 89 miljoonaa euroa. Sen tehtaalla käsitellään vuodessa noin 15 miljoonaa kiloa kalaa. Yhtiö valmistaa kaikki tuotteensa Suomessa – kalasta joka on vastuullisesti kasvatettu ja pyydetty.

Lipeäkala pitänyt pintansa joulunajan herkkuna

Uutinen 08.11.2017

Lipeäkala pitänyt pintansa joulunajan herkkuna

Hätälä Oy valmistaa tänäkin vuonna lipeäkalaa 250 000 kiloa

Lipeäkala on Suomessa perinteinen joulunajan herkku. Toki muuallakin sitä syödään, muun muassa Norjassa, Ruotsissa ja jopa Yhdysvalloissa etenkin Minnesotan osavaltiossa. Lipeäkala on Suomessa pitänyt varsin hyvin pintansa viimeisten vuosien aikana, mutta menneiden aikojen suosiota se ei sentään ole tavoittanut.

Vain harva tekee enää lipeäkalansa alusta alkaen itse, sillä sen valmistus vaatii vaivaa ja osaamista. Valtaosan kuluttajien nauttimasta lipeäkalasta valmistaa oululainen Hätälä Oy. Suomen suurin kalayhtiö on myös maamme suurin lipeäkalan valmistaja.

"Lipeäkala on kuulunut meidän valikoimiimme jo 1950-luvulta lähtien", kertoo Hätälän toimitusjohtaja Riku Isohätälä.

Hätälä tekee tätä nykyä lipeäkalaa vuosittain noin 250 000 kiloa. Toimitusjohtaja Isohätälä kuvailee lipeäkalaa edelleen merkittäväksi sesonkituotteeksi pyhäinpäivän ja uudenvuoden välisenä aikana. Sen tuotanto tapahtuu Hätälän Himangan-tuotantolaitoksella.

Lipeäkalan valmistus Himangalla alkaa lokakuussa ja loppuu joulun tienoilla. Varsin monimutkainen prosessi kestää kolmisen viikkoa – hieman raaka-aineena käytettävän kalan koosta riippuen.

Isohätälän mukaan Hätälä on valmistanut lipeäkalansa jo 1980-luvulta alkaen molvasta. Turskan sukuinen molva saapuu jalostettavaksi kuivattuna Norjasta, 20-30 kiloa painavina paaleina.

"Meille tuleva molva pyydystetään laajalta niin sanotulta FAO 27 -alueelta Koillis-Atlantilta. Valtaosa kalasta on tänä vuonna MRC-sertifioitua, ensi vuonna jo kaikki", hän toteaa.

Riku Isohätälä kiittelee lipeäkalan olevan paitsi herkullista myös terveellistä. Siinä ei ole rasvaa, mutta paljon proteiinia. Hätälän lipeäkala on kypsennystä vaille valmista. Kuluttajille suunniteltujen helppojen reseptien avulla yhtiö pyrkii edistämään lipeäkalan käyttöä ja madaltamaan kynnystä sen kokeilemiseen.

Lisätiedot

Hätälä Oy
Toimitusjohtaja Riku Isohätälä
Puh: 044-5626094