Nimeään herkullisempi Lipeäkala
– katso helppo Lipeäkalan valmistusohje

Ihan ensiksi kannattaa unohtaa kaikki, minkä luulet tietäväsi lipeäkalasta. Perinteinen joulupöydän herkku on nimittäin monipuolinen ja helppokäyttöinen kalaruokien raaka-aine. Miedon makunsa ansiosta se taipuu monenlaisten aromien seuraksi. Valitse siis lipeäkalareseptisi ja lähde eksoottisen mausteiselle makumatkalle, loihdi à la carte -tason illallinen tai nauti hyvästä arkiruuasta. Lipeäkala sopii erinomaisesti myös terveystietoisen kalaruuan ystävän lautaselle: lipeäkalan rasvaprosentti on vain 0,8 eikä se sisällä lainkaan hiilihydraatteja.

Lipeäkalan valmistus uunissa

Varaa lipeäkalaa 300–500 g/annos. Laita kala nahkapuoli alaspäin uuninkestävään vuokaan ilman kantta ja vuoka 175-asteiseen uuniin. Käytä paistomittaria: lipeäkala on kypsää, kun sen lämpötila on 70 °C. Lisää suolaa kypsennyksen jälkeen oman maun mukaan noin 2 tl kalakiloa kohti.

Vinkki:

Hätälän Lipeäkala on sellaisenaan käyttövalmis kypsennettäväksi, mutta halutessasi voit huuhdella kalan kylmässä vedessä.

Hätälän nimeään herkullisemmat Lipeäkalareseptit

Lipeäkala perinteiseen tapaan Hätälän Lipeäkala perinteiseen tapaan voi tarjoilla muulloinkin kuin jouluna. Lipeäkalaa voi syödä vaikka pitkin vuotta. Katso resepti ja kokeile. 1-1,5 kg Hätälän lipeäkalaa 200g pekonia perunoita herneitä suolaa, mauste- tai valkopippuria Valkokastike: 25g voita 25g vehnäjauhoja (n 1/2 dl) 1/2 l maitoa
Lipeäkala perinteiseen tapaan
Valkokastike Valkokastike kalalle on helppo valmistaa ja se voidaan pienillä muutoksilla muuttaa moneksi muuksi kastikkeeksi. 40 g Voita 40 g Vehnäjauhoja ½ l Kulutusmaitoa Suolaa ja pippuria mausteeksi
Valkokastike
Lipeäkalakeitto Lipeäkalakeitto käy hyvin vaikka joulun kalaruuaksi. Tämä kevyt ja ruokaisa keitto sopii mainiosti vaikka ruisleivän kanssa. 1 sipuli 3 rkl voita tai rypsiöljyä 600 g perunoita 3 dl vettä 6-7 kokonaista maustepippuria 6-8 dl maitoa 200 g pakasteherneitä 400-500 g kypsää lipeäkalaa tai sen verran mitä on jäänyt yli maun mukaan nokare voita 1-3 tl morttelissa karkeaksi rouhittua maustepippuria 1-1½ tl merisuolaa 3-4 rkl hienonnettua tilliä
Lipeäkalakeitto
Gratinoitua lipeäkalaa tomaatti-äyriäis-kastikkeella Hätälän lipeäkala - nimeään modernimpi. Tuunaa perinneruoka uuteen kuosiin! 0,8kg Hätälän lipeäkalaa ja 1,5 tl suolaa. Kastike: 1 kpl valkosipulin kynttä 2 kpl tomaatteja puolikas pieni fenkoli 2 rkl tomaattipyreetä 1/2 pussia sahramia 6 dl vettä 1,5 rkl hummerifondia 1 rkl voita 1/2 dl kermaa 2 tl vaaleaa kastikesuurusta Kuorrutus: 1/2 prk (100g) maustamatonta tuorejuustoa 1/2 dl mustia, kivettömiä oliiveja puolikas valkosipulinkyntsi LISUKKEET Appelsiiniporkkanat: 2 dl Appelsiinimehua, 3 kpl Valkosipulin kynttä, 1,5 dl Oliiviöljyä, 1 kpl Laakerinlehteä, pieni pala tuoretta inkivääriä, 10 kpl Kokonaista mustapippuria Sitruunaperunaterriini: 600g Jauhoista perunaa, 3 kpl Kananmunan keltuaista, 60 g Voita, 1 tl Suolaa, Muskottia jauhettuna, ½ kpl Sitruunan mehua
Gratinoitua lipeäkalaa tomaatti-äyriäis-kastikkeella
Lipeäkala suflé Hätälän lipeäkala - nimeään fiinimpi. Loihdi á la carte-ateria pöytääsi! 3 dl kypsää, perattua lipeäkalaa 3 kpl kananmunaa 3dl vispikermaa 2 rkl voita 2 rkl vehnäjauhoja suolaa, vastajauhettua pippuria
Lipeäkala suflé
Lipeäkalaa ja tomaattisalsaa Hätälän lipeäkala - nimeään terveellisempi. Löydä lisäpotkua treeniisi! 1 kg - 1,5 kg Hätälän lipeäkalaa 2 Valkosipulinkynttä siivutettuna 1/2 rkl oliiviöljyä 1 sipuli hienonnettuna 1/2 tl kuivattua timjamia 4 tomaattia kuutioituna 1-2 tl Tomaattipyrettä 1 dl kasvislientä muutamma tippa vihreää tabascoa suolaa ja sokeria
Lipeäkalaa ja tomaattisalsaa
Lipeäkalaconfit ja pinaattiperunasose Hätälän lipeäkala - nimeään eksoottisempi. Lähde mausteiselle makumatkalle! Lipeäkalaa Oliiviöljyä Valkosipulia Laakerinlehteä Suolaa, mustapippuria myllystä Sitruunan kuorta raastettuna Soseperunaa Kulutusmaitoa Suolaa Muskottia jauhettuna Voita Tuoretta pinaatin lehtiä    
Lipeäkalaconfit ja pinaattiperunasose
Lipeäkalaa hollandaisekastikkeella Lipeäkala hollandaisekastikkeella sopii hyvin vaikka juhlapöytään. Katso resepti ja herkuttele. 2 pss Hätälän Lipeäkalaa Hollandaise 1 dl kuivaa valkoviiniä 1 laakerinlehteä 1 rkl valkoviinietikkaa 5 kpl mustapippuria ½ kpl sipulia 2 kynttä valkosipulia 2 kpl kananmunan keltuainen 3 dl voisulaa Invivääriporkkanat 600 g porkkanaa kuorittuna ja paloiteltuna 50 g inkivääriä paloiteltuna 1 kpl sipulia lohkoina 2 kynttä valkosipulia 3 dl oliiviöljyä 3 dl appelsiinimehua
Lipeäkalaa hollandaisekastikkeella
Lipeäkalalaatikko Lipeäkalalaatikko on helppo kalasta valmistettava laatikkoruoka. Katso Hätälän parhaat kalareseptit. 1 pussi Lipeäkalaa 6 - 7 perunaa 1 - 2 sipulia 2 rkl voita nippu ruohosipulia 1 tl mustapippuria  ripaus muskottipähkinää Munamaito: 2 munaa 4 dl kahvikermaa 1/2 tl yrttisuolaa 1/4 tl valkopippuria Vuoan voiteluun ja ruoan pinnalle: voita tai margariinia
Lipeäkalalaatikko