Mannerheimin kuha
Ainekset
4 kpl Hätälän nahallista, suomustettua kuhafileetä palvelutiskistä
suolaa
valkopippuria myllystä
korppujauhoja
voita paistamiseen
Piparjuurivoi
4 rkl raastettua piparjuurta
4 rkl voita
Herkkusienikastike
100 g tuoreita herkkusieniä
2 rkl voita
2 rkl jauhoja
8 dl kuohukermaa
suolaa
valkopippuria myllystä
Valmistus
Kala
Mausta kuhafileet ja leivitä korppujauhoilla. Paista runsaassa voissa kypsiksi.
Piparjuurivoi
Hauduta piparjuuriraaste voissa pehmeäksi.
Herkkusienikastike
Leikkaa herkkusienet lohkoiksi ja käristä niitä kattilassa kuumassa voissa, kunnes niistä irronnut neste on haihtunut. Ripottele päälle jauhoja ja sekoita. Lisää kattilaan kerma ja keitä, kunnes kastike alkaa saostua. Mausta suolalla ja pippurilla.
Laita paistettujen kuhafileiden päälle runsas lusikallinen piparjuurivoita. Tarjoa herkkusienikastikkeen ja keitettyjen perunoiden kanssa.
Tiesitkö
Suomen marsalkka Mannerheim oli hyvän ja laadukkaan ruuan ystävä. Kalaruuista hänen erityissuosikkinsa oli kuha. Sotavuosien Mikkelin päämajaan erikoislähetti haki joskus kuhaa Hangosta tai Loviisasta asti, jos sitä ei ollut saatavilla lähempää. Mieluiten Mannerheim nautti kuhansa höystettynä piparjuurivoilla ja herkkusienikastikkeella, keitettyjen perunoiden kera. Tämä klassikkoannos tunnetaankin nykyään nimellä Mannerheimin kuha.
Palvelutiskissä myytävä Hätälän nahallinen Suomustettu kuhafilee on juuri sellainen perinteinen ja laadukas kuhafilee, josta Mannerheimin suosikki kala-ateria kuuluu oikeaoppisesti valmistaa. Kokkaa ja herkuttele Suomen 100-vuotisjuhlien kunniaksi!
Ole hyvä