Reseptiin käyvät kalalajit: Lohi, Kirjolohi
Muutama peruna
Pari porkkanaa
Nyrkinkokoinen nokare voita
1 Sipuli
8 dl Vettä
10 Maustepippuria (tai vaihtoehtoisesti 20 rosépippuria, jos haluat tehdä keitosta modernimman version)
1 Laakerinlehti
Väh.400g Hätälän lohifleetä
2dl Kermaa
½ dl Tilliä
Suolaa
Pese, kuori ja paloittele perunat ja porkkanat. Kuori ja paloittele sipuli. Kuutioi lohifilee. Laita voinokare kattilaan sulamaan ja kuullota siinä sipulipalat. Lisää vesi, perunat, porkkanat, suola, pippurit ja laakerinlehti. Keitä kunnes kasvikset ovat lähes kypsiä. Lisää kerma ja paloiteltu lohi. Keitä miedolla lämmöllä, kunnes kala on kypsää eli noin 5 minuuttia. Lisää keittoon tilli ja tarjoa ruisleivän tai rieskan kera.
Perinteisen lohikeiton mittasuhteet ovat 100 yksikköä nestettä, 100 yksikköä perunaa ja 60 yksikköä lohta. Legendan mukaan Hätälässä on suosittu huomattavasti sakeampaa soppaa – pappa Juho Isohätälän mukaan ”Oikiassa lohikeitossa on kokonaispainosta 60 % lohta”!
Reseptiin käyvät kalalajit: Lohi, Kirjolohi
Muutama peruna
Pari porkkanaa
Nyrkinkokoinen nokare voita
1 Sipuli
8 dl Vettä
10 Maustepippuria (tai vaihtoehtoisesti 20 rosépippuria, jos haluat tehdä keitosta modernimman version)
1 Laakerinlehti
Väh.400g Hätälän lohifleetä
2dl Kermaa
½ dl Tilliä
Suolaa
Pese, kuori ja paloittele perunat ja porkkanat. Kuori ja paloittele sipuli. Kuutioi lohifilee. Laita voinokare kattilaan sulamaan ja kuullota siinä sipulipalat. Lisää vesi, perunat, porkkanat, suola, pippurit ja laakerinlehti. Keitä kunnes kasvikset ovat lähes kypsiä. Lisää kerma ja paloiteltu lohi. Keitä miedolla lämmöllä, kunnes kala on kypsää eli noin 5 minuuttia. Lisää keittoon tilli ja tarjoa ruisleivän tai rieskan kera.
Perinteisen lohikeiton mittasuhteet ovat 100 yksikköä nestettä, 100 yksikköä perunaa ja 60 yksikköä lohta. Legendan mukaan Hätälässä on suosittu huomattavasti sakeampaa soppaa – pappa Juho Isohätälän mukaan ”Oikiassa lohikeitossa on kokonaispainosta 60 % lohta”!
Reseptiin käyvät kalalajit: Lohi, Kirjolohi
Muutama peruna
Pari porkkanaa
Nyrkinkokoinen nokare voita
1 Sipuli
8 dl Vettä
10 Maustepippuria (tai vaihtoehtoisesti 20 rosépippuria, jos haluat tehdä keitosta modernimman version)
1 Laakerinlehti
Väh.400g Hätälän lohifleetä
2dl Kermaa
½ dl Tilliä
Suolaa
Pese, kuori ja paloittele perunat ja porkkanat. Kuori ja paloittele sipuli. Kuutioi lohifilee. Laita voinokare kattilaan sulamaan ja kuullota siinä sipulipalat. Lisää vesi, perunat, porkkanat, suola, pippurit ja laakerinlehti. Keitä kunnes kasvikset ovat lähes kypsiä. Lisää kerma ja paloiteltu lohi. Keitä miedolla lämmöllä, kunnes kala on kypsää eli noin 5 minuuttia. Lisää keittoon tilli ja tarjoa ruisleivän tai rieskan kera.
Perinteisen lohikeiton mittasuhteet ovat 100 yksikköä nestettä, 100 yksikköä perunaa ja 60 yksikköä lohta. Legendan mukaan Hätälässä on suosittu huomattavasti sakeampaa soppaa – pappa Juho Isohätälän mukaan ”Oikiassa lohikeitossa on kokonaispainosta 60 % lohta”!