Kuhaa Walewska

Mikko Karvonen Kuva: Merja Ruotsalainen

Reseptiin käyvät kalalajit: Kuha

Raaka-aineet:

Perunagratiini:

500 g jauhoisia perunoita

vettä, ripaus suolaa

2-3 rkl voita

3 kananmunan keltuaista

½ tl muskottipähkinää

suolaa, mustapippuria myllystä

(tilkka perunoiden keitinvettä tai kermaa)

Kala:

1½ dl valkoviiniä

1½ dl kalalientä tai 1,5 dl vettä+1 kpl kalaliemikuutiota

1 rkl voita

1 tl suolaa

mustapippuria myllystä

4 kpl kuhafileetä (n. 500 g)

Gratinointikastike

1 kpl sipulia

150 g herkkusientä tai tatteja

2 rkl voita

½ dl vehnäjauhoja

kuhan kypsennysliemi (= n. 3 dl)

1 dl kermaa

1-2 dl juustoraastetta (esim. emmental-juustosta)

lisäksi:

n. 1 dl katkarapuja

tuoreita yrttejä koristeluun

Ohjeet:

Perunagratiini:

Pese, kuori ja lohko perunat. Keitä perunalohkot kypsiksi suolalla maustetussa vedessä. Valuta kypsistä perunoista vesi, ota tilkka keitinvettä talteen.

Lisää joukkoon voi ja survo perunat tasaiseksi massaksi. Lisää keltuaiset ja mausteet, ja vatkaa perunamassaa hetki sähkövatkaimella. Jos massa tuntuu kuivakkaalta, voit lisätä siihen tilkan perunan keitinlientä.

Siirrä perunasose pursotinpussiin ja pursota kevyesti voideltuun uunivuokaan kaunis reunus. Kypsennä perunareunusta 225 C uunissa noin 15 minuuttia tai kunnes se muuttuu ruskehtavaksi. Jätä odottamaan.

Kala

Mittaa paistokasariin viini ja kalaliemi, lisää nokare voita ja mausteet. Kiehauta liemi ja nosta siihen kaksinkerroin taitellut kuhafileet. Kuumenna uudelleen, peitä kasari kannella ja ota pois liedeltä. Anna kalafileiden hautua kypsäksi muutaman minuutin ajan. Nosta kalafileet perunasosereunuksen keskelle uunivuokaan. Siivilöi keitinliemi talteen.

Kastike

Kuori ja hienonna sipuli. Puhdista ja viipaloi sienet. Sulata voi kattilassa ja lisää hienonnettu sipuli. Kuullota sipulia hetki, lisää joukkoon herkkusienet ja jatka paahtamalla niitä hetkinen. Lisää kattilaan jauhot ja kiehauta ne. Lisää joukkoon siivilöity kalaliemi ja kerma varovasti, kokoajan sekoittaen. Kiehauta kastike, lisää mausteet ja keitä kastiketta kymmenisen minuuttia. Tarkista maku ja lisää kastikkeeseen lopuksi juustoraaste.

Viimeistely

Valitse sopivan kokoinen tarjoiluvuoka, johon levitettään sulatetut ja valutetut katkaravut kalafileille. Levitä gratiinikastike vuokaan kalojen päälle. Pursota perunamassa vuokaan. Nosta vuoka 225 C° uuniin ja kypsennä ruokaa noin 15 minuuttia tai kunnes gratiini saa kauniin ruskean paistopinnan. Koristele tuoreilla yrteillä ja tarjoa kuhaa Walewskan tapaan valkoviinin kera.

Mukava tietää:

Alkuperäinen, kansainvälinen annos walewskasta on valmistettu merianturasta ja on koristeltu hummerilla ja tryffeliviipaleilla. Meidän versiossa käytetään helpommin saatavilla olevia katkarapuja ja herkkusieniä.

Annos on ensivaikutelmaa helpompi valmistaa. Ruoka voidaan valmistaa etukäteen ja ennen tarjoilua tehdään ainoastaan gratinointi, joka riittää kuumentamaan annoksen.

HAE RESEPTEJÄ HAKUSANALLA:

Suosittele

Reseptiin liittyvät tuotteet

Kuhaa Walewska

Mikko Karvonen Kuva: Merja Ruotsalainen

Reseptiin käyvät kalalajit: Kuha

Raaka-aineet:

Perunagratiini:

500 g jauhoisia perunoita

vettä, ripaus suolaa

2-3 rkl voita

3 kananmunan keltuaista

½ tl muskottipähkinää

suolaa, mustapippuria myllystä

(tilkka perunoiden keitinvettä tai kermaa)

Kala:

1½ dl valkoviiniä

1½ dl kalalientä tai 1,5 dl vettä+1 kpl kalaliemikuutiota

1 rkl voita

1 tl suolaa

mustapippuria myllystä

4 kpl kuhafileetä (n. 500 g)

Gratinointikastike

1 kpl sipulia

150 g herkkusientä tai tatteja

2 rkl voita

½ dl vehnäjauhoja

kuhan kypsennysliemi (= n. 3 dl)

1 dl kermaa

1-2 dl juustoraastetta (esim. emmental-juustosta)

lisäksi:

n. 1 dl katkarapuja

tuoreita yrttejä koristeluun

Ohjeet:

Perunagratiini:

Pese, kuori ja lohko perunat. Keitä perunalohkot kypsiksi suolalla maustetussa vedessä. Valuta kypsistä perunoista vesi, ota tilkka keitinvettä talteen.

Lisää joukkoon voi ja survo perunat tasaiseksi massaksi. Lisää keltuaiset ja mausteet, ja vatkaa perunamassaa hetki sähkövatkaimella. Jos massa tuntuu kuivakkaalta, voit lisätä siihen tilkan perunan keitinlientä.

Siirrä perunasose pursotinpussiin ja pursota kevyesti voideltuun uunivuokaan kaunis reunus. Kypsennä perunareunusta 225 C uunissa noin 15 minuuttia tai kunnes se muuttuu ruskehtavaksi. Jätä odottamaan.

Kala

Mittaa paistokasariin viini ja kalaliemi, lisää nokare voita ja mausteet. Kiehauta liemi ja nosta siihen kaksinkerroin taitellut kuhafileet. Kuumenna uudelleen, peitä kasari kannella ja ota pois liedeltä. Anna kalafileiden hautua kypsäksi muutaman minuutin ajan. Nosta kalafileet perunasosereunuksen keskelle uunivuokaan. Siivilöi keitinliemi talteen.

Kastike

Kuori ja hienonna sipuli. Puhdista ja viipaloi sienet. Sulata voi kattilassa ja lisää hienonnettu sipuli. Kuullota sipulia hetki, lisää joukkoon herkkusienet ja jatka paahtamalla niitä hetkinen. Lisää kattilaan jauhot ja kiehauta ne. Lisää joukkoon siivilöity kalaliemi ja kerma varovasti, kokoajan sekoittaen. Kiehauta kastike, lisää mausteet ja keitä kastiketta kymmenisen minuuttia. Tarkista maku ja lisää kastikkeeseen lopuksi juustoraaste.

Viimeistely

Valitse sopivan kokoinen tarjoiluvuoka, johon levitettään sulatetut ja valutetut katkaravut kalafileille. Levitä gratiinikastike vuokaan kalojen päälle. Pursota perunamassa vuokaan. Nosta vuoka 225 C° uuniin ja kypsennä ruokaa noin 15 minuuttia tai kunnes gratiini saa kauniin ruskean paistopinnan. Koristele tuoreilla yrteillä ja tarjoa kuhaa Walewskan tapaan valkoviinin kera.

Mukava tietää:

Alkuperäinen, kansainvälinen annos walewskasta on valmistettu merianturasta ja on koristeltu hummerilla ja tryffeliviipaleilla. Meidän versiossa käytetään helpommin saatavilla olevia katkarapuja ja herkkusieniä.

Annos on ensivaikutelmaa helpompi valmistaa. Ruoka voidaan valmistaa etukäteen ja ennen tarjoilua tehdään ainoastaan gratinointi, joka riittää kuumentamaan annoksen.

HAE RESEPTEJÄ HAKUSANALLA:

Suosittele

Reseptiin liittyvät tuotteet

Kuhaa Walewska

Mikko Karvonen Kuva: Merja Ruotsalainen

Reseptiin käyvät kalalajit: Kuha

Raaka-aineet:

Perunagratiini:

500 g jauhoisia perunoita

vettä, ripaus suolaa

2-3 rkl voita

3 kananmunan keltuaista

½ tl muskottipähkinää

suolaa, mustapippuria myllystä

(tilkka perunoiden keitinvettä tai kermaa)

Kala:

1½ dl valkoviiniä

1½ dl kalalientä tai 1,5 dl vettä+1 kpl kalaliemikuutiota

1 rkl voita

1 tl suolaa

mustapippuria myllystä

4 kpl kuhafileetä (n. 500 g)

Gratinointikastike

1 kpl sipulia

150 g herkkusientä tai tatteja

2 rkl voita

½ dl vehnäjauhoja

kuhan kypsennysliemi (= n. 3 dl)

1 dl kermaa

1-2 dl juustoraastetta (esim. emmental-juustosta)

lisäksi:

n. 1 dl katkarapuja

tuoreita yrttejä koristeluun

Ohjeet:

Perunagratiini:

Pese, kuori ja lohko perunat. Keitä perunalohkot kypsiksi suolalla maustetussa vedessä. Valuta kypsistä perunoista vesi, ota tilkka keitinvettä talteen.

Lisää joukkoon voi ja survo perunat tasaiseksi massaksi. Lisää keltuaiset ja mausteet, ja vatkaa perunamassaa hetki sähkövatkaimella. Jos massa tuntuu kuivakkaalta, voit lisätä siihen tilkan perunan keitinlientä.

Siirrä perunasose pursotinpussiin ja pursota kevyesti voideltuun uunivuokaan kaunis reunus. Kypsennä perunareunusta 225 C uunissa noin 15 minuuttia tai kunnes se muuttuu ruskehtavaksi. Jätä odottamaan.

Kala

Mittaa paistokasariin viini ja kalaliemi, lisää nokare voita ja mausteet. Kiehauta liemi ja nosta siihen kaksinkerroin taitellut kuhafileet. Kuumenna uudelleen, peitä kasari kannella ja ota pois liedeltä. Anna kalafileiden hautua kypsäksi muutaman minuutin ajan. Nosta kalafileet perunasosereunuksen keskelle uunivuokaan. Siivilöi keitinliemi talteen.

Kastike

Kuori ja hienonna sipuli. Puhdista ja viipaloi sienet. Sulata voi kattilassa ja lisää hienonnettu sipuli. Kuullota sipulia hetki, lisää joukkoon herkkusienet ja jatka paahtamalla niitä hetkinen. Lisää kattilaan jauhot ja kiehauta ne. Lisää joukkoon siivilöity kalaliemi ja kerma varovasti, kokoajan sekoittaen. Kiehauta kastike, lisää mausteet ja keitä kastiketta kymmenisen minuuttia. Tarkista maku ja lisää kastikkeeseen lopuksi juustoraaste.

Viimeistely

Valitse sopivan kokoinen tarjoiluvuoka, johon levitettään sulatetut ja valutetut katkaravut kalafileille. Levitä gratiinikastike vuokaan kalojen päälle. Pursota perunamassa vuokaan. Nosta vuoka 225 C° uuniin ja kypsennä ruokaa noin 15 minuuttia tai kunnes gratiini saa kauniin ruskean paistopinnan. Koristele tuoreilla yrteillä ja tarjoa kuhaa Walewskan tapaan valkoviinin kera.

Mukava tietää:

Alkuperäinen, kansainvälinen annos walewskasta on valmistettu merianturasta ja on koristeltu hummerilla ja tryffeliviipaleilla. Meidän versiossa käytetään helpommin saatavilla olevia katkarapuja ja herkkusieniä.

Annos on ensivaikutelmaa helpompi valmistaa. Ruoka voidaan valmistaa etukäteen ja ennen tarjoilua tehdään ainoastaan gratinointi, joka riittää kuumentamaan annoksen.

HAE RESEPTEJÄ HAKUSANALLA:

Suosittele

Reseptiin liittyvät tuotteet