Nyt kannattaa kokata kotimaista kuhaa

Aivan kuten kasviksissa, kalalajeissa on eri "satokausia". Kun valitset ostoslistallesi kauden kalaa, saat mukavaa vaihtelua ruokalistaan. Kauden kala on parhaimmillaan juuri nyt. Herkuttele tuoreesti!

Kevättalven kauden kala on kotimainen kuha (Sander lucioperca). Maukas, vaalealihainen kuha on Suomen arvostetuimpia saaliskaloja.

Hätälän kuha on kotimaisten kalastajien vastuullisesti pyytämää ja ammattitaidolla käsittelemää. Kalat jäitetään heti pyynnin jälkeen, että ne pysyvät tuoreena. Hätälän kuhaa on saatavana valmiina fileinä 250 gramman pakkauksessa, tai kysy lisää kauppasi palvelutiskistä!

Kuhan paistaminen

Kuha maistuu mainiolta ihan vain pannulla paistettuna. Yleisin tapa valmistaa kuhaa on kypsentää nahaton filee pannussa. Jos haluaa, voi fileestä poistaa pystyruotorivin ns. v-leikkauksella. Fileet voi maustaa, ja niin halutessaan jauhottaa tai leivittää, ennen paistamista. Paistamiseen käytetään voita tai voi-öljyseosta.

Pannun lämpö riippuu paljolti siitä miten kala on käsitelty. Jos kala on leivitetty tulee lämmön olla miedompi kuin fileetä paistaessa. Nyrkkisääntönä voisi sanoa, että kun voin vaahto on laskeutunut ja voi on ns. pähkinänruskeaa, fileet voi laittaa pannuun.

Kuha sopii myös monenlaisten kalaruokien ainekseksi. Kannattaa kokeilla!

Hätälän parhaat kuhareseptit:

Kuhanyytit Kuhanyytit valmistuvat helposti ja nopeasti, mutta ovat sitäkin maistuvampia. Erinomainen annos vaikkapa viikonlopun ruokapöytään! 300 g Hätälä kuhafilee400 g kypsiä keitettyjä perunoita100 g kirsikkatomaatteja1 rkl oliiviöljyä1 tl raastettua sitruunan kuorta2 kpl tuoretta timjamin oksaa1 kpl kevätsipulia varsineen10 g voitaRipaus sormisuolaa ja mustapippuria
Kuhanyytit
Kuhaa Walewska Kuhaa Walewska. Katso Hätälän resepti. Perunagratiini: 500 g jauhoisia perunoita vettä, ripaus suolaa 2-3 rkl voita 3 kananmunan keltuaista ½ tl muskottipähkinää suolaa, mustapippuria myllystä (tilkka perunoiden keitinvettä tai kermaa) Kala: 1½ dl valkoviiniä 1½ dl kalalientä tai 1,5 dl vettä+1 kpl kalaliemikuutiota 1 rkl voita 1 tl suolaa mustapippuria myllystä 4 kpl kuhafileetä (n. 500 g) Gratinointikastike 1 kpl sipulia 150 g herkkusientä tai tatteja 2 rkl voita ½ dl vehnäjauhoja kuhan kypsennysliemi (= n. 3 dl) 1 dl kermaa 1-2 dl juustoraastetta (esim. emmental-juustosta) lisäksi: n. 1 dl katkarapuja tuoreita yrttejä koristeluun
Kuhaa Walewska
Kalapuikot Tee itse ihanan rapeat ja herkulliset kalapuikot Hätälän kuhafileestä. Katso helppo ohje. 500 g Hätälän kuhafileetä 1 iso kananmuna 1 dl ruisjauhoja 6 dl maissihiutaleita 1 rkl öljyä 1/2 tl suolaa 1/2 tl valkopippuria
Kalapuikot
Kuhafileetä tuoreyrttikastikkeella Kuhafileetä tuoreyrttikastikkeella on helppo kalaruoka, joka sopii hyvin perunoiden tai perunasoseen kanssa. 600 g kuhafileetä 1/2 dl korppujauhoja 1,5 dl sokeroimattomia maissihiutaleita 1 kpl kananmunaa suolaa, valkopippuria 2,5 dl kulutusmaitoa paistamiseen öljyä ja voita Kastike 1 tlk kermaviiliä tai ranskankermaa sitruunapippuria runsaasti silputtuja tuoreita mausteyrttejä, esimerkiksi kirveliä, tilliä sekä ruohosipulia ripaus sokeria pyöristämään makua
Kuhafileetä tuoreyrttikastikkeella
Kuhaa tuorejuustotäytteellä Kuhaa tuorejuustotäytteellä on helppo kalaruoka. Tuorejuusto antaa kuhalle hienon maun ja se sopii hyvin perunasoseen kanssa. 600g Oulujärven kuhafileetä 200g tomaatti-basilika tuorejuustoa 50g sipulia 100g aurinkokuivattua tomaattia
Kuhaa tuorejuustotäytteellä
Appelsiini kuharulla Appelsiini kuharullat ovat mukavan raikas kalaruoka. Katso helppo resepti ja kokeile rohkeasti. 4 (noin 600g) Hätälän kuhafileetä suolaa valkopippuria 1dl tuoretta ruohosipulia silputtuna 1/2 prk appelsiini tuorejuustoa
Appelsiini kuharulla