Kalan savustaminen

Graavaa, savusta tai grillaa – Hätälän ohjeilla opit laittamaan herkullisia ruokia tuoreesta kokonaisesta kalasta tai fileestä sekä käsittelemään kalan oikein. Lue vinkit, miten kalan savustaminen tapahtuu helposti ja nopeasti.

Tarvitset:

Hätälän siikaa
2 - 3 tl hienoa merisuolaa
Savustuspöntön

1. Avaa kalan vatsaontelo ja hiero sen sisälle suolaa. 

kalansavustus1

2. Voit hieroa suolaa myös kalan pintaan. Jos käytät karkeaa merisuolaa, suolaa kala jo edellisenä päivänä.

kalansavustus2

3-4. Aseta suolatut kalat savustusritilälle ja laita savustuspönttöön. Anna savustua n. 30 minuuttia.

kalansavustus3

kalansavustus4

5. Varmista kypsyys paistomittarilla. Kypsäksi savustetun kalan sisälämpötila on n. 65 °C.

kalansavustus5

6. Kypsän kalan tunnistat myös siitä, että sen selkäevä irtoaa helposti.

kalansavustus6

7. Valmista tuli! Savustettua siikaa voi käyttää esimerkiksi uunitomaattien täytteenä!

kalansavustus7

Vinkkejä kalan savustamiseen

Käytä aina vain tuoretta kalaa!

Savustettavaksi sopivat parhaiten rasvaiset kalat, kuten lohi ja siika. Kokeile myös ahventa!

Sähköllä toimiva savustuspönttö on käytännöllisin.

Leppä on erinomainen savustuspuu. Sitä voi käyttää puruina tai lastuina.

Savustusastian kansi kannattaa tiivistää tai laittaa kannen päälle paino. Savustuslastut saattavat syttyä palamaan, jos kansi ei ole tarpeeksi tiivis.

Katso alta opasvideomme:

Katso muut vinkit kalankäsittelyyn

Lohen grillaus

Lohen graavaus

Jälkisuolaus

Muikun puhkominen

Kuhan ruodonpoisto

Hauen ruodonpoisto

Kalan säilytys