Hätälä Oy - Oulun torilta koko Suomen kalataloksi

Suomen vanhimpiin kuuluvan kalatalon Hätälä Oy:n tarina sai alkunsa, kun Juho Isohätälä 1930-luvulla ilmoitti kunnioittaen Oulun maistraatille aikovansa harjoittaa kalan ja omenan kauppaa Oulun kauppatorilla.

Apuna kalanmyynnissä Juholla oli vaimo Vendla, ja aikanaan yritystoiminta tempasi mukaansa myös pariskunnan Olli-pojan. Hänen poikiensaRikun ja Riston veri veti kauppiasuralle niin varhain, että he viihtyivät torilla paremmin kuin lastentarhassa. Tarpeelliset päiväunet nuoret kauppamiehet saattoivat ottaa omenalaatikossa myyntipöydän alla.

Perheyrityksen alkuaikoina Juho Isohätälä odotteli rannassa mereltä palaavia kalastajia ostaakseen näiden saaliit suoraan veneestä. Läheiset suhteet kalastajiin ovat säilyneet läpi vuosikymmenten: osa toimittaa Hätälälle kalaa jo toisessa sukupolvessa. Kalan laadusta voi olla varma, kun sen alkuperä tunnetaan tarkasti.

Palvelevaa kalakauppaa neljännessä polvessa

Lähes 75 vuoteen mahtuu monenlaisia vaiheita ja ylivoimaisiltakin tuntuneita haasteita. Niistä kaikista on selvitty peräänantamattoman yritteliäisyyden ansiosta, ja Hätälä Oy:n taival on ollut nousujohteinen. Merkittävä käännekohta Hätälälle oli modernin, yli 5000 neliön kalatehtaan valmistuminen vuonna 2005 Oulun Kaakkuriin. Yrityksen toiminta nousi uudelle tasolle niin kapasiteetin kuin tuotevalikoimankin suhteen.

Vaikka yrityksen toiminta on kasvanut mittoihin, jollaisia Juho Isohätälä tuskin osasi edes kuvitella, kauppiassuvun kantaisä olisi varmasti ylpeä siitä, että Hätälä Oy on edelleen perheyritys. Hätälän toimitusjohtaja on Juho Isohätälän pojanpoika Riku Isohätälä, ja yrityksessä työskentelee myös hänen poikansa Matti, kalakauppias jo neljännessä polvessa. Myös perheyrityksen perinteiset arvot ovat pysyneet voimissaan. Jokaista asiakasta halutaan palvella vähintään yhtä hyvin kuin silloin, kun kauppaa tehtiin kasvotusten ja kala kerrallaan Oulun torilla.